Zomer security uitrusting

Terwijl de traditionele 360° beschermende steekwerende of kogelwerende vest een goede bescherming biedt is deze tijdens de snikhete zomermaanden een zware last om lange tijd te dragen. Bij hoge temperaturen begint men snel te zweten en is de traditionele vest te warm om te dragen in de zon. Gezien de meeste festivals in België en Nederland tijdens de zomer plaatsvinden ondervind de gehele security sector ernstige hinder van hun steek- of kogelvrije vest tijdens de zomer, met als gevolg dat de steek- en kogelwerende vest tijdens de zomer vaak niet gedragen wordt. Met een aanzienlijke toename in aanvallen met messen en glasscherven op veiligheidsagenten heeft dit al voor ernstige verwondingen gezorgd. 

In militaire operaties heeft de plaatdrager al in vele gevallen de zware 360° beschermende kogelwerende vest vervangen, dit principe maakt nu ook stilaan een overstap naar de beveiligingssector, waar een carrier voorzien wordt van steekwerende of/en kogelwerende pakketten die de vitale organen rond het hart beschermen. De zijkanten zijn dan vrij voor een beter afkoeling van het lichaam.

Een steek- of kogelwerend vest biedt enkel bescherming als ze ook effectief gedragen wordt. Bij hoge temperaturen is het vrijwel niet mogelijk om een traditionele kogelwerende vest te dragen in de hete zomerzon. Bijgevolg wordt ze dan ook niet gedragen. In de praktijk betekend dit dat de agent tijdens de zomer onbeschermd is. Vandaar dat men ook is gaan zoeken naar een meer realistische bescherming die enkel de vitale organen rond het hart beschermt en zo een dodelijke steekpartij kan verhinderen. Hierbij zijn de zijkanten van het lichaam dan niet beschermt maar kan het lichaam beter afkoelen in ze snikhete zomerzon. Men gaat van het standpunt uit dat een messteek in het hart vrijwel onmiddellijk dodelijk is en een bescherming noodzakelijk is, terwijl een messteek in de zij of in de buik, binnen de eerste drie uur niet dodelijk is. Bij de meeste festivals is er altijd een medische post in de dichte nabijheid waardoor een slachtoffer met een messteek in de buikholte binnen de kortste tijd medische zorg toegediend wordt en de kans om de messteek te overleven 100% is.   

Bladerunner carrier met NIJ-3A pakketten

Prijs = 399 Euro

Lichte Bladerunner carrier met steek- en kogelwerende pakketten NIJ-3A(04) + KR 15J van Sioen. De carrier bevat twee zakken met elastische riemen die kunnen versteld worden met een velcro sluiting en is bedoeld om discreet onder de kledij te dragen. Het voordeel van deze vest carrier is dat er maar een maat is van XS tot 2XL en dus kan doorgegeven worden onder security agenten. 

De steek- en kogelwerende pakketten zijn de NIJ-3A(04)+KR15Joule met de afmetingen 250x300mm.  De beschermingswaarde is volgens de Amerikaanse NIJ normen, waarbij de 3A staat voor een ballistische bescherming tegen handvuurwapens in de kalibers 9×19 mm en .44 Magnum met normale munitie. Deze kogelwerende pakketten bieden tevens een bescherming tegen normale aanvallen met messen tot met een energie van 15 Joules). Deze ballistische pakketten bieden ook bescherming tegen granaat fragmenten en tegen scherven van spijkerbommen. Deze antiterreur bescherming is dan ook veel ruimer dan enkel een steekwerende bescherming.

Siocool T-shirt onder de Bladerunner carrier

De meest hygienische manier om een Bladerunner carrier te dragen is boven een antibacterieële T-shirt die een koelend effect heeft. Vooral als een festival meerdere daggen duurt is het aangeraden om dagelijks een andere T-shirt te dragen onder de Bladerunner steek- en kogelwerende carrier. Wij beschikken over de Siocool antibacteriële T-shirts van Sioen. Siocool permanent anti-bacterieel effect dat geuren bestrijdt.

Antibacteriële T-shirt Sierra

Prijs = 36.25 Euro

Torskin Siocool T-shirt onder Bladerunner carrier

.

Bij festivals waarbij het voorspelbaar is dat er aanvallen met messen of glasscherven zullen gebeuren op security agenten, dan kan men er voor kiezen om een Torskin Siocool T-shirt te dragen met snijwerende mouwen onder de Bladerunner steek- en kogelwerende carrier. Hierdoor blijft het lichaam relatief fris onder de steek en kogelwerende bescherming terwijl men nog een extra snijwerende bescherming voor de armen draagt.

Bladerunner carrier op huid onder Security T-shirt

.

.

Bij zeer warme zomerdagen kan men er ook voor kiezen om de Bladerunner steek- en kogelwerende carrier bloot op de huid te dragen onder een security T-shirt. Dit is natuurlijk de minst warme oplossing die praktisch doenbaar is waarbij men zijn vitale organen rond het hart nog altijd beschermt tegen een dodelijke steekpartij. Te verwachten is dat de Bladerunner zal ruiken naar het zweet en wanneer het festival meerdere dagen duurt dan kan men kiezen om meerdere Bladecarriers bij zich te hebben om deze elke dag te verversen. De steek- en kogelwerende pakketten kan men snel wisselen van de ene carrier naar de andere.