Verschillende soorten snijwerende collen voor politie

Na verschillende mesaanvallen op politieagenten met dodelijke afloop waarbij telkens de keel overgesneden werd van een agent, groeit de vraag naar een geschikte hals bescherming. Deze pagina bevat bespreking van een aantal modellen die op de markt zijn met hun voor- en nadelen.

De Torskin col van Sioen

De snijwerende losse winter col van Sioen bevat een tweelagen bescherming met onder andere het door Sioen gepatenteerde Torskin weefsel die een snijweerstand niveau 5 heeft. Deze goed rekbare en comfortabele col heeft als grote voordeel dat de prijs vrij laag is, de kleur zwart is en dat de snijwerende col ruim gecertificeerd is volgens vrijwel alle denkbare normen die in voor een industrieel product vereist worden.  

De Torskin col werd al geëvalueerd door de politie en andere veiligheidsdiensten. Hoewel die product voorzien is van tal van veiligheidsattesten zijn er toch enkel opmerkingen die zwaar in rekening gebracht werden om deze snijwerende Torskin col niet voor politiegebruik te selecteren.

Zoals zeer veel snijwerende weefsels bevat de Torskin col ook een centraal glasvezeldraad die veilig omkapseld is en afgeschermd is om niet in contact te komen met de huid. Deze glasvezel draad is brandbaar waardoor de Torskin bij oververhitting (brandbom) verder in de huid kan branden. Tegenwoordig is het een algemene technische eis dat politiekleding brandwerend of vuur vertragend moet zijn.

Een andere technische opmerking komt van de eisen van andere internationale veiligheidsdiensten waarbij dat geëist wordt dat glasvezel moet beschermt zitten met een extra beschermende laag die verhinderd dat de glasvezel inkapseling niet kan beschadigd worden door harde voorwerpen. Torskin wordt gebruikt in een enkele laag waarbij de glasvezeldraad ingekapseld zit om contact met de huid te vermijden. Deze inkapseling kan beschadigd worden door een had voorwerp zoals een harde kunststof gesp van een helm, of de kolf van een schouderwapen. Hierdoor bestaat de kans dat de glasvezel bloot komt te liggen en kleine glasvezeldeeltjes in het oog van de agent kunnen terecht komen of dat deze kleine glasvezeldeeltje ingeademd kunnen worden.

In beide gevallen kunnen kleine glasvezeldeeltjes in het oog of de longen ernstige ontstekingen met blijvend letsel veroorzaken. Hierdoor is de Torskin snijwerende col niet voor alle politiediensten en veiligheidsdiensten geschikt.

De VBR-Belgium Navy Nomex col

VBR-Belgium werkt al langere tijd aan een snijwerende en steekwerende outfit voor politie gebruikt. De VBR-Belgium Combat Police 1  trui is een brandwerende, snijwerende en steekwerende trui die gemaakt is uit verschillende lagen en waarvan de buitenlaag gemaakt is uit een weefsel van Nomex Navy kleur met Kevlar. Bij deze trui is er ook een rechte losse Nomex-Kevlar-Spectra col in hetzelfde Navy kleur. Het blauwe NAVY kleur werd gevraagd om te passen bij het blauwe politie uniform.

Blauwe brandwerende, snijwerende en steekwerende hoge col standaard model gemaakt uit Nomex-Kevlar en Spectra van VBR-Belgium. Is speciaal voorzien om onder de universele politie tui (Combat Police) gedragen te worden. Kan ook onder een Nomex IIIA T-shirt carrier gedragen worden.

In deze snijwerende col zit de glasvezel afgesloten tussen een brandwerende Nomex en een Kevlar laag. Deze col kan dus niet inbranden in de huid en heeft dus een brandwerende functie. In de Nomex col zitten twee lagen snijwerende Spectra-Coolmax. Deze col bevat meerdere lagen snijwerend materiaal waardoor deze VBR-Belgium Nomex col ook een steekwerende functie heeft. De beschermende prestaties vallen hierdoor boven alle andere snijwerende collen. Hoewel de rechte col zou kunnen voorzien worden van extra flappen om onder de kledij te stoppen, het recht model wordt ook in andere landen veel gebruikt. Door zijn uitgebreide samenstelling valt de brandwerende, snijwerende en steekwerende col in een aanzienlijk hogere prijsklasse.

De VBR-Belgium Kevlar-Spectra col

De brandwerende, snijwerende en steekwerende hoge col standaard model gemaakt uit Kevlar en Spectra van VBR-Belgium. Is speciaal voorzien om onder de zwarte snij en steekwerende combat truien van VBR-Belgium te dragen. In deze snijwerende col zit de glasvezel afgesloten tussen een twee Kevlar lagen. Hoewel Kevlar minder brandwerend is dan Nomex, kan deze col ook niet inbranden in de huid en heeft dus een brandwerende functie. In de Kevlar-Spectra col zitten twee lagen snijwerende Spectra-Coolmax. Deze col bevat meerdere lagen snijwerend materiaal waardoor deze VBR-Belgium Kevlar-Spectra col ook een steekwerende functie heeft. De beschermende prestaties vallen hierdoor boven deze van andere snijwerende collen. Deze Kelvar-Spectra col is dus bedoeld om de hals te beschermen tegen snijwonden maar ook tegen het steken met een mes in de hals. Door zijn uitgebreide samenstelling valt de brandwerende, snijwerende en steekwerende col in een aanzienlijk hogere prijsklasse.

De Neckface-Pro van VBR-Belgium

Gezien er vanuit de Belgische Federale Politie leiding, belangstelling ontstaan is voor een snijwerende en brandwerende hals bescherming voor politieagenten zijn er nu ook meer duidelijke technische eisen vooropgesteld waaraan een snijwerende col voor politie moet aan voldoen. Als gevolg van deze technische uitdaging werd bij VBR-Belgium de Neckface-Pro col ontwikkeld. 

De Neckface-Pro snijwerende en brandwerende col van VBR-Belgium is een budgetvriendelijke beschermende oplossing die voldoet aan de hedendaagse eisen voor het praktisch gebruikt bij politieagenten en security personeel. De Nexkface-Pro col is een tubilair model met schouderflappen die gemakkelijk kan gedragen worden onder de bestaande politie uitrusting of het security uniform.

Typische kenmerken zijn

 • Brandwerend
 • Halsbescherming
 • Gezichtsbescherming
 • Dun genoeg om door te ademen
 • Voldoende snijwerende bescherming tegen een mesaanval
 • Bevat geen glasvezel
 • Zwart of donkergrijs van kleur
 • Budget vriendelijk
 • Confortabel
 • Gemakkelijk te onderhouden
 • Ruime toepaasingsmogelijkheden in gebruik