Ideaal kogelvrij vest voor bewakingsagenten

Het is voor de bewakingsagenten niet altijd even eenvoudig om de ideale steekwerende  en kogelwerende vest te kopen die geschikt is voor alle omstandigheden waarin een bewakingsagent kan terecht komen. Uit ervaring geven wij u hier enkele tips die je naar gelang uw situatie in overweging kan nemen. Vooreerst kunnen de praktische en technische eigenschappen van een kogelvrij vest voor bewakingsagenten in acht genomen worden. Ook vaak horen wij ontgoocheling van jonge bewakingsagenten omdat ze kritiek krijgen van hun jaloerse collega’s die nog steeds op pad gaan met zware, stijve verouderde kogelvrije vesten. De laatste nieuwe materialen zijn dunner en aanzienlijk lichter dan de oude kogelwerende vesten voor eenzelfde beschermingswaarde. Uit sociale overwegingen kan er dan gekozen worden voor een zwaardere politie steek en kogelwerende vest.  

Steek- en kogelvrij pakket NIJ-3A(04) GRAN

Kogelvrij en steekwerend pakket NIJ-3A(04) GRAN

Het steekwerend en kogelvrij pakket NIJ-3A(04) GRAN is een modern beschermend pakket dat ontwikkeld werd na de golf van terreuraanslagen van 2015. De overheidsinstanties die in staan voor beveiliging hebben een aantal technische eisen voorgesteld waaraan een moderne steek- en kogelwerende vest moet voldoen.  

* Kogelwerend NIJ-3A(04) (9x19mm-.44Magnum)
* Granaatscherfwerend 17 grains FSP
* Steekwerend tegen messen P1/B 25 Joule
* Steekwerend tegen priemen SP 24 Joule (naalden)
* Snijwerend

Als gevolg van de nieuwe eisen van de Belgische overheidsdiensten werd er een nieuw steek- en kogelwerend pakket ontwikkeld gemaakt met de laatste nieuwe materialen die op de markt beschikbaar zijn. Het gevolg is een vrij dun en licht steek en kogelwerend pakket die voldoet aan de NIJ normen 3A(04) voor de kalibers 9x19mm – .44 Magnum en die een vrij grote steekweerstand heeft tegen messen, priemen en naalden vergelijkbaar iets onder het steekwerend niveau KR1.

Dit lichtgewicht, flexibel en dun kogelwerend pakket heeft de standaardmaten van Sioen gaande van XS tot 3XL met als gevolg dat ze ook in alle hoezen voor kogelwerend vesten van Sioen passen. Dus een XL steek en kogelwerend pakket kan gebruikt worden in de hoezen maat XL  van de Pollux, de Heracles, de Sirius en nog tal van andere hoezen. Dit zeer flexibel en licht steek en kogelwerend pakket heeft als groot voordeel dat het gemakkelijk onzichtbaar onder de kledij kan gedragen worden. Dit is een groot voordeel voor en bewakingsagent die een kogelvrij vest onder een uniform wil dragen. Langs de andere kant is een Heracles of Sirius kogelwerende vest met een NIJ-3A(04) GRAN steek- en kogelwerend pakket vrij licht, soepel en aangenaam om te dragen boven een uniform.

Oud en nieuw kogelvrij vest

De oude kogelwerende vesten van pakweg 20 jaar geleden waren vrij zwaar en vrij stijf om dragen terwijl de beschermingswaarde eerder vrij laag rond de klasse NIJ-2 vielen tegen de kalibers 9x19mm -.357 Magnum. Veel van die ouder bewakingsagenten die de leiding hebben over de werkverdeling bij de verschillende groepen bewakingsagenten dragen nog altijd van die oude, zware en stijve kogelvrije vesten. Als dan een groentje bewakingsagent op de proppen komt met een van de laatste nieuwe dunne, lichte en comfortabele kogelvrije vest dan kunnen er wat wrijvingen ontstaan. Mensen kunnen hard zijn voor elkaar en jaloezie en minachting is een eeuwenoude drijfveer om mensen te negeren. Niet leuk om als beginnende bewakingsagent genegeerd te worden en kritiek te moeten ontvangen omdat je met een hypermoderne en comfortabele uitrusting uw job van bewakingsagent wenst uit te voeren.      

Kogelvrij vest Politie ... No bullshit!

Wanneer men moet werken onder de leiding van een chef bewakingsagent die geen notie heeft van de laatste nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kogelvrije vesten en kritiek heeft op alles wat lichter is dan de (oude) uitrusting die hijzelf draagt, dan kan men kiezen voor de zwaarste niveau van soepele kogelwerende vest die op dit ogenblijk op de markt is. De Belgische Federale  Politie heeft gekozen voor de zwaarste soepele steekwerende en kogelwerende vest die voor het ogenblik op de markt is om de agenten van de Federale Politie mee uit te rusten. Deze beschermingswaarde is HG2-KR2-SP2

De beschermingswaarde HG2-KR2-SP2 is de beschermingswaarde die gebruikt wordt door de Belgische Federale Politie voor hun kogelvrij vesten om boven de kledij te dragen. Deze professionele politieagenten weten heus wel voor wat ze kiezen en deze steekwerende en kogelwerende vest is geen bullshit in beschermingswaarde, maar de hoogste beschermingswaarde in soepele kogelwerende vesten die er tegenwoordig op de markt is!  

In dit steek- en kogelwerend pakket HG2-KR2-SP2 zitten twee beschermingspakketten boven elkaar. Het onderste pakket is een kogelwerend pakket in de beschermingswaarde HG2 volgens de Engelse HOSDB normen (9x19mm-.357Magum maximum back face trauma van 25mm) maar deze kogelwerende pakketten voldoen ook aan de Amerikaanse NIJ-3A(06) normen (.357SIG-.44Magnum maximum back face trauma van 44mm). Boven dit kogelwerend pakket ligt het steekwerend pakket met een beschermingswaarde KR2-SP2. Dit is een vrij hoge beschermingswaarde tegen het steken met messen, priemen en naalden en het is vooral dit steekwerend pakket die deze combinatie wat stijf maakt. In die mate zelf dat een modern HG2-KR2-SP2 kogelwerende vest ongeveer dezelfde stijfheid en ongeveer hetzelfde gewicht heeft als de oude klasse 1 (Nij-2) kogelwerende vesten die in der tijd door de Rijkswacht werden gebruikt. Deze HG2-KR2-SP2 steek- en kogelwerende pakketten hebben standaard afmetingen en kunnen bijgevolg in de standaard hoezen gebruikt worden.